Szavazás

Szavazás

World Wrestling Entertainment

Hírek és információk a pankráció világából.

Szavazás

Szavazások archívuma

FAQ

2007.07.06. 20:06 :: baxxter8

Szerintem ha az alapoktól akarom kezdeni, akkor a fogalmak megmagyarázása a legjobb választás. De azért mielőtt belevágnánk konkrét szavak/fogalmak magyarázásába, először is tisztázzuk mi is az a wrestling/pankráció. Nos azt tudni kell, hogy régen nem igazán voltak hajlandóak a szervezetek beismerni, hogy mik is ők valójában és teljes mértékben a birkózással azonosították magukat. Ez mára természetesen megváltozott, olyannyira, hogy Vince McMahon egy új fogalmat is kitalált ennek az egésznek. Sports Entertainment. Lefordítani nem igazán lehet, sport szórakoztatás. Tehát a pankráció e kettőnek a keveréke.

1. Tehát ez az egész megrendezett?

Röviden igen. Az egész show pontosan előre meg van tervezve, ha valami nem volt, azt általában a gyakorlott szem észreveszi, annak ellenére, hogy a pankrátorok ilyenkor mindent elkövetnek, hogy minél kevésbé látszódjon. Kb 1880 óta van ez így. Sokan mondják ennek ellenére, hogy a pankrátorok végig improvizálnak és a meccsnek csak bizonyos része van megrendezve. Nem igaz, a meccs minden pillanata előre ki van dolgozva, csak akkor improvizálnak, ha valami hiba becsúszik és szükségessé válik.

2. Amit a pankrátorok csinálnak az fáj?

Ez is egy érdekes téma a nem hozzáértők között. Rengetegszer láttam ebben a témában vitát kialakulni fórumokon. Először is tisztázzuk, amit csinálnak az igenis fáj. A pankrátorokat én leginkább a kaszkadőrökhöz tudnám hasonlítani. Sokszor hallottam azt a felvetést, hogy a pankrátorok úgy tudnak esni, hogy ne fájjon. Kérem szépen, vágjuk már magunkat hanyatt egy nagyon vékony szivacson/tatamin és figyeljük meg mit érzünk. Fáj. A pankrátorok nem úgy tudnak esni, hogy ne fájjon, hanem úgy, hogy kevésbé fájjon és ne sérüljenek meg. Egészen más. Az is egy dolog, hogy rugalmas a ring, nem azért van mert a pankrátorok nem tudnának elviselni keményebbet, hanem azért, hogy a sérülések esélyét csökkentsék és minél tovább tudjanak minket szórakoztatni. Rey Mysterio életrajzi filmjében megmutatta azt a ringet amiben edzett, az egész merev vasból volt és egy vékony réteg szivacs volt csak rajta.

3. Hogyan véreznek a pankrátorok és az a saját vérük?

Szintén egy érdekes téma, jókat szoktak ezen is vitatkozni a fórumokon. Először is tisztázzuk, amit látunk az az illető saját vére. Általában a pankrátornál vagy valahol a ringben/ring körül el van rejtve egy kis penge vagy valami pici vágóeszköz és azzal ejtenek egy kis sebet a homlokukon. Azért ott, mert az arc vérzik az egyik legjobban. Egy kis sebből is rengeteg vér tud kifolyni. Ha valahol máshol vérzik egy pankrátor, akkor az nem volt betervezve, ilyen például az orr, száj vagy a test valamely más része.

4. Mit jelent a Heel és a Face?

Ez a pankrációban lévő 2 karaktertípus neve. A face a babyface szóból ered és ez jelenti a pozitív karaktert. Tehát a szerepe szerint ő a jófiú, próbálják úgy beállítani nekünk, hogy kedveljük. Természetesen ennek ellenére lehet nem szeretni a face-eket, de ez már a mi szubjektív véleményünk. Tehát ő az akit a közönség szeret, mindig szabályosan játszik és mindig olyan beszédeket tart ami tetszik a közönségnek. Na a heel pontosan ennek az ellentéte, ő a negatív karakter. Szándékosan olyan dolgokat csináltatnak vele, hogy mindenki utálja. A közönség nem szereti, nem érdeklik a szabályok, állandóan csalni próbál, sőt sokszor nyer is így meccset, hogy még jobban ne szeressük és olyan beszédeket tart amik a közönségből néha elég heves negatív reakciókat vált ki. Ha valakinek megváltozik a karaktere, akkor beszélünk "face-turn"-ről illetve "heel-turn"-ről, annak függvényében, hogy melyik oldalra állt át.

5. Mit jelent a gimmick?

Nos azért ez a következő mivel nagyon közel áll a face/heel fogalomhoz. Csak ez már az adott karakter konkrét szerepét jelenti. Jó példa erre az utóbbi időben Booker. Az ő régi gimmick-je egy sima pankrátor, Booker T néven, megnyerte a King of the Ring-et és gimmick-et váltott. King Booker-re változtatta a nevét és egy királyt játszik.

6. Mit jelent a Work és a Shoot?

Work-nek hívjuk mindazt amit a pankrátor egy show-n belül csinál, mindent ami előre meg van rendezve. Shoot pedig az amit szintén a show keretein belül csinál, de nem volt előre megtervezve. Itt most nem az improvizálásokra gondolok, ez annál sokkal komolyabb dolog, mivel a műsorban csak előre megbeszélt dolgokat engedélyeznek, tehát legtöbbször botránykeltés szokott lenni. Pl egy pankrátor megsértődik és mivel amúgy is ott akarja hagyni a szervezetet, a megbeszélt helyett valami olyat csinál amivel elégtételt tehet.

7. Mi az a job-olás és ki az a jobber?

Job-olásnak azt hívjuk, amikor egy pankrátor elveszít egy meccset és ezzel segít egy másik pankrátornak. Tehát mivel ez egy megrendezett dolog és mivel nem az dönt, hogy ki a jobb/erősebb, az a pankrátor aki veszíteni fog, az a győztesnek "dolgozik" (job-ol). A jobber tehát az aki valakinek "dolgozik". Általában vannak konkrétan csak e célra alkalmazott pankrátorok, akik az újjoncoknak segítenek. A WWE-nek van kölün műsora az ilyen pankrátorokra, illetve ide kerülnek azok az ismertebb pankrátorok is akik nem fértek bele a főműsoridőbe, de nem szeretnék ha a közönség megfeledkezne róluk.

8. Mi az a push?

Push-t akkor kap egy pankrátor, ha többet szerepeltetik mint eddig, több műsoridőt kap, komolyabb szerepet, azaz feljebbtolják a pankrátorok képzeletbeli ranglétráján. Push-nak hívjuk azt is, ha egy ismeretlen sportoló lehetőséget kap arra, hogy bizonyítson. Tehát kap egy kis műsoridőt, egy jobber-t és már csak rajta múlik minden, ha meggyőző volt akkor lehet, hogy lesz belőle valaki, ha elrontja akkor ennyi volt. Legjobb példa erre John Cena, már több mint 2 éve kapja szinte folymatosan a push-t.

By baxxter8 (segítségemre volt: KWP)

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wwewrestling.blog.hu/api/trackback/id/tr49112925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexantreal 2007.07.20. 22:55:07

Hy all!

Szép munka baxxter, msot végre elolvastam :D. Grat és ezer thanks, így már vágom nagyjából a témát! :D :)

Triple H 2007.07.23. 08:46:43

csá!
na hát ez nagyon király kicsit én is felvilágosodtam

retro 2007.08.15. 20:27:03

nya. idétlen idők óta nézek pankrációt, de sohasem kerestem így rá ezekre. ügyes! :)

BZ 2007.12.20. 06:44:09

de a pankrátorok elviselik azt hogy veszteniük kell?

Rey Mysterio 2007.12.24. 20:41:28

Gratula,télleg nagyon jól sikerült ez a cikk.

csabyka777 2007.12.24. 20:49:28

Lenne egy kérdésem.Ha előre +vannak rendezve a meccsek(amivel tisztában vagyok)akkor mégis hogy döntik el hogy ki nyeri az adott tornát?Kő,papír,olló? :D

baxxter8 2007.12.25. 01:00:12

Az adott történet határozza meg, hogy ki nyer. Egészen pontosan ezzel tudják a történet folyását alakítani, hogy hogyan reagáljunk. Ha pedig nincs történet csak szimpla egyszeri találkozó, akkor a booker-eket kell megkérdezni, mert ezt csak ők tudhatják, hogy mi alapján döntöttek.
Pl bajnoki címet az kap aki letett valamit az asztalra, ez egy elsimerés. A tapasztalt generáció ezért nem kap övet, náluk már nincs mit elismerni, pl HBK, Triple H, Ric Flair.

csabyka777 2007.12.25. 20:22:36

Köszi szépen!

goldbergfan 2008.04.07. 19:10:05

Most találtam rá az oldalra, és a cikkekre is. Az egészhez nagyon szeretnék gratulálni, rendkívül jól összeszerkesztett dolgokat találok (pár olyat is, amit még én sem tudtam, pedig évek óta a pankráció az egyik fő hobbim :)). Még egyszer grat.

John Cen · http://www.on-line-wrestling.piczo.com 2008.08.07. 12:52:34

Ezt tenyleg szep munka enis sokat ertek a wrestlinghez de akkor is sok felvilagosodast kaptam

Pazzaz 2008.08.27. 16:42:02

Mit a pankratorok csinalnak kerem szepen, az nem faj. Tudom mert nekem is van otthon training wrestling ringem. A vas raman van meg fa (eddig ez tenyleg kemeny) de azon van 4 cm er szivacs de nem akar milyen hanem mint ami a tornatermekbe szokott lenni olyan eleg kemeny szivacs tehat nem faj amit a pankratorok csinalnak!

Pazzaz 2008.08.27. 16:43:27

Az a szivacs es a mozgo ring nagyon sokat segit a csapodasoknal

Visitor Map
Create your own visitor map!