Szavazás

Szavazás

World Wrestling Entertainment

Hírek és információk a pankráció világából.

Szavazás

Szavazások archívuma

WWE PPV-k

2007.07.27. 13:47 :: baxxter8

Nos, a következő témánk a pay-per-view-k lesznek, röviden ppv. Először is nem kizárólag a WWE nagy műsorait hívják ppv-nak, ez egy szolgáltatás neve az USA-ban. Itt nem egy csatornáért kell fizetnünk, hanem az adott műsorért, amit meg akarunk nézni. A nevében is benne van, pay per view, nézésenként fizess.

Mielőtt azonban belevágnák a ppv-k felsorolásába, pár alapvető dolgot leírok, amik általánosságban minden ppv-ra igazak, plusz lesz egy kis történelem is.

A legelső ppv a The Wrestling Classic volt 1985 novemberében. Akik egy kicsit is ismerik a WWE történetét azokban felmerülhet a kérdés, miért nem a Wrestlemania, hiszen ez év márciusában tartották. Egyszerűen azért nem a WM lett az első, mivel nem volt az egész országban elérhető, a Wrestling Classic viszont igen. Ezután 1987-88-ban jött sorrendben a Survivor Series, Royal Rumble és a Summerslam, és ezzel megkezdte immáron kb 2 évtizede tartó menetelését "a négy nagy". 1995-ben a WCW kibővítette a ppv-it és erre válaszul a WWE, még ugyanebben az évben létrehozta az In Your House-t, amik váltakozva havonta és két havonta voltak. Mindegyik ppv-nak volt egy alcíme, amivel meg lehetett őket különbeztetni, de nem csak e célt szolgálta, hanem jellemezte általában az adott show legfontosabb meccsét is. Egyébként sok későbbi ppv nevét ezekből az alcímekből vették, pl No Way Out, Backlash, Judgement Day. Az In Your House 1999-ig tartott. Ekkor indult el a mai ppv-k nagy része és a Smackdown is, de ekkoriban még nem volt külön brand. 2003-ban történt meg a brand extension, azaz két részre osztották a rostert a sok új pankrátor miatt, akiket már nehéz volt kezelni egy műsoron belül. És ekkor lett külön brand a Smackdown, saját pankrátorokkal. Továbbá a ppv-kat is két részre osztották. Azonban 2007 márciusában bejelentették, hogy a brand exklúzivitásnak vége és 2007 áprilisában be is következett a Backlash-el kezdődően.

Először jöjjenek a mai ppv-k:

- BACKLASH: 1999-ben kezdődött, áprilisban tartják. 2004-2006-ig Raw ppv volt. A jellegzetessége, hogy általában visszavágókat láthatunk a közvetlenül előtte megtartott Wrestlemania-ról, a neve is ezt mutatja backlash - visszahatás, utóhatás.

- JUDGEMENT DAY: 1998-ban volt az első, egy In Your House keretében, 1999-ben leváltották az Over the Edge-re, azonban az itt bekövetkezett Owen Hart tragikus halála miatt 2000-re visszaállították a Judgmenet Day-t. Minden év májusában tartják. 2004-2006-ig Smackdown ppv volt.

- ONE NIGHT STAND: 2005-ben volt az első, egy tribute show volt a WWE által felvásárolt ECW tiszteletére. Az összes meccsben volt ECW pankrátorok szerepeltek, akik ekkoriban még nem voltak szerződésben a WWE-vel. A 2006-os show is hasonlóan zajlott, viszont itt jelentették be az ECW felélesztését és a 2007-es ppv már exklúzív ECW ppv volt. Júniusban tartják.

- VENGEANCE: 2001-ben volt az első, az Armageddon-t helyettesítette, majd 2002-ben a Fully Loaded-től átvette a júliusi ppv szerepét. 2003-ban Smackdown exklúzív volt, 2004-2006-ig viszont Raw exklúzív. 2005-ben helyet cserélt a Great American Bash-el, elnyerve ezzel a mai, júniusi ppv helyét.

- THE GREAT AMERICAN BASH: Ez a ppv eredetileg az NWA-hez tartozott, majd pedig a WCW-hoz. A ppv Dusty Rhodes ötlete volt. 2000-ben volt az utolsó WCW-s TGAB, mivel a WWE felvásárolta a szervezetet. A show-t 2004-ben élesztették újra és 2006-ig Smackdown ppv volt. Különlegessége, hogy az amerikai hadseregből bárki megnézheti teljesen ingyenesen, legyen szó a tv adásról vagy az elő show-ról.

- SUMMERSLAM: 1988-ban volt az első, a második legnagyobb ppv a "négy nagy" közül, augusztusban tartják.

- UNFORGIVEN: 1998-ban volt az első, egy In Your House keretében. 1999 óta szeptemberben tartják, 2003-2006-ig Raw ppv volt.

- NO MERCY: 1999 májusában volt az első, az Egyesült Királyságban. Ugyanebben az évben tartottak még egyet októberben és azóta láthatjuk ebben a hónapban. 2003-2006-ig Smackdown ppv volt.

- CYBER SUNDAY (TABOO TUESDAY): 2004-ben volt az első. 2004-ben és 2005-ben a ppv neve Taboo Tuesday volt. Különlegessége, hogy ebben a két évben kedden volt megtartva, utoljára ilyen 1991-ben volt, a Tuesday in Texas. 2006-ban Cyber Sunday-re változtatták a nevét és ahogy a neve is mutatja, átkerült vasárnapra, elsősorban azért, mert keddre bekerült a heti ECW adás felvétele, másodsorban pedig, mert már alapból ütközött a Smackdown felvételével. 3 show-t pedig lehetetlenség egy napon megtartani. Konkrét hónapja nincs a ppv-nak mivel 2 hónap határán helyezkedik el, ezért változó, hogy melyikre esik a kettő közül (október, november). További különlegessége, hogy minden meccs valamely aspektusát a rajongók dönthetik el szavazással a WWE.com weboldalon.

- SURVIVOR SERIES: A második leghosszabb ideje tartó ppv, a Wrestlemania után. 1987-ben indult el, felbuzdulva az első 3 Wrestlemania óriási sikerén. Egyike a "négy nagy"-nak. Különlegessége a minden évben megtartott úgynevezett Traditional Survivor Series meccs(ek). Ezek 4 on 4 vagy 5 on 5 eliminiation meccsek. Általában ezt arra szokták kihasználni, hogy az aktuális két legnagyobb divizió méri össze erejét. 2005-ben pedig maga a két brand, Smackdown és Raw, csapott össze, hogy eldöntsék ki a jobb. A kezdetektől fogva Novemberben tartják.

- ARMAGEDDON: 1999-ben tartották meg az elsőt. Egy Undertaker mondatból eredeztetik a ppv nevét, mely az 1999-es Summerslam-en hangzott el és melyben azt mondta, hogy amit eddig Summerslam-nek hívtak, az mostantól kezdve Armageddon. Mivel ekkoriban nem volt fix ppv Decemberben, ezért az Armageddon megkapta ezt a hónapot. Egyedül 2001-ben nem tartották meg a Szeptember 11.-i események miatt. Akkor helyette a Vengeance-et tartották meg. 2003-ban Raw ppov volt, 2004-2006-ig Smackdown ppv. Különlegessége a show-nak, hogy míg minden más ppv-nak minden évben más theme song-ja van, addig az Armageddon-nak ez a kezdetektől fogva fix, Jim Johnston-tól a The End.

- NEW YEAR'S REVOLUTION: 2005-ben volt az első, 2005-2007-ig Raw ppv volt, Január elején tartják.

- ROYAL RUMBLE: 1988-ban volt az első, a "négy nagy" közé tartozik. Különlegessége a minden évben megtartott Royal Rumble match. Ez egy 30-man battle royal típusú meccs. Másik különlegessége, hogy aki megnyeri, az címmérkőzést vívhat az aktuális bajnokkal a legnagyobb eseményen, a Wrestlemania-n. Ez 1993 óta van így, 1992-ben maga a WWE Championship volt a jutalom. A brand extension miatt 2003-tól a győztes választhat, hogy a két bajnoki cím közül melyikért indul. A 2007-es eseménynél az ECW felélesztése miatt, a győztes már 3 bajnoki cím közül választhatott. A ppv Január végén van megtartva.

- NO WAY OUT: Először 1998-ban tartották meg egy In Your House keretében. 1999-ben nem rendezték meg, 2000-től kezdődően minden év Februárjában láthatjuk. 2004-2007-ig Smackdown ppv volt.

- WRESTLEMANIA: 1985 óta a WWE legfontosabb eseménye. A "négy nagy" közül a legnagyobb. Olyan mint az NFL-ben a Super Bowl, a sportban az Olimpia vagy a fociban a Világbajnokság. Az összes eddigi pankrációs esemény közül ez a leghosszabb ideje tartó, 2007-ben volt a 23. WM. Sokszor illetik az alábbi nevekkel: "The Grandaddy of Them All", "The Showcase of the Immortals" és "The Grandest Stage of Them All". A Wrestlemania úgynevezett "otthona" az egyik leghíresebb sport aréna, a Madison Square Garden. Az esemény ezért minden tizedik évben hazalátogat, az első, a WM 10 és a WM 20 a Garden-ben volt. A ppv időpontja Március vége vagy Április eleje, attól függően, hogy az adott évben éppen hogy esik.


Ezek a mostanság stabilan futó ppv-k a WWE-ben. A következőekben azok jönnek amelyek nemrég debütáltak, egyszeri események voltak vagy már befejeződtek. Íme:

- BAD BLOOD: 1997-ben volt az első egy In Your House keretében és akkor még Badd Blood-nak hívták. 2003-ban és 2004-ben Raw ppv volt. Különlegessége, hogy ezen a ppv-n debütált a Hell in a cell meccs és mind a három show main event-jében megtalálható volt. 2005-ben vonult vissza a One Night Stand miatt.

- DECEMBER TO DISMEMBER: Ez a ppv eredtileg az ECW-hoz tartozott, 1995-ben tartották meg, Decemberben. 2006-ban újraélesztette a WWE, azonban a 2007-es listáról levették.

- TUESDAY IN TEXAS: 1991 Decemberében tartották meg. Egy próba show volt, hogy a keddi napot bevegyék a ppv napok közé, de óriási bukás volt. 13 évet vártak az újrapróbálkozással, azonban a Taboo Tuesday-t is befejezték 2 év után, igaz azt az új ECW brand belépése miatt.

- KING OF THE RING: 1985-ben volt az első, igaz akkoriban még nem volt ppv. Ez így volt 1985 és 1991 között. Egy év kihagyás után 1993-ban ismét megtartották, akkor azonban már ppv-ként, és ez így volt egészen 2002-ig. 2006-ban egyszeri alkalommal felélesztették, de csak a Smackdown-ból voltak résztvevők és nem volt ppv. Sokszor emlegetik úgy mint az "ötödik nagy" ppv. Ez egy kieséses alapú torna volt, ahol általában 16 pankrátor vett részt. Az esemény különlegessége, hogy sokan beépítették a győzelmüket a gimmick-jükbe, pl Randy Savage ("Macho King") , Owen Hart ("King of Harts"), Kurt Angle ("King Kurt"), Edge ("King Edge The Awesome"), és mostanság Booker T ("King Booker").

- FULLY LOADED: 1998-ban kezdődött és még további 2 évig volt látható. 2001-ben az InVasion volt helyette, 2002-ben pedig a Vengeance cserélte le végleg.

- OVER THE EDGE: Ezt a ppv-t 1998-ban és 1999-ben tartották meg. Ahogy már egyszer említettem, Owen Hart tragikus halála miatt szüntették be, ami a show-n történt.

- INVASION: Ez egy teljesen egyszeri ppv volt 2001-ben. Az Invasion nevű storyline miatt hozták létre. Az egész lényege az, hogy McMahon a WCW-t és az ECW-t is felvásárolta és ezt a lehetőséget kihasználva kitalált egy történetet. Mivel mindent megvett, övé voltak a pankrátorok és a két logo teljeskörű használatának a joga. A történet szerint a WCW/ECW páros megtámadta a WWE-t és megpróbálta elfoglalni, ezért Invasion, azaz invázió a story neve. A ppv különlegessége, hogy csak olyan meccsek voltak láthatóak melyekben egy WWE-s pankrátor egy WCW-s vagy ECW-s pankrátorral csapott össze.

Országon kívüli ppv-k:

- ONE NIGHT ONLY: Ez egy 1997-ben, Birmingham-ben (Anglia) megrendezett egyszeri ppv. Az oka, hogy a UK-ban elég nagy népszerűségnek örvendett a WWE. Érdekesség, ami az eseményen történt, hogy hivatalosan itt alakult meg a D-Generation X.

- MAYHEM IN MANCHASTER: Ismét Anglia, ezúttal 1998 és Manchester.

- CAPITAL CARNAGE: 1998, London, Anglia.

- NO MERCY: A legelső No Mercy Angliában volt 1999-ben.

- REBELLION: A két ppv közül az egyik ami több éven keresztül futott Angliában. 1999-ben rendezték meg először és az utolsó, ami 2002-ben volt Smackdown exklúzív volt.

- INSURREXTION: Ez a második több éven át futott Anglia-i ppv. 2000-ben kezdődött, 2002-ben Raw exklúzív volt. A 2003-as show után az összes Anglia-i ppv-t leállították.

Végül pedig egy említésre méltó esemény maradt még, ami igazából nem ppv, de a nagy show-k közé tartozik. Ez a Saturday Night's Main Event. 1985 és 1991 között volt látható bizonyos időközönként az NBC csatornán. 1992-ben átkerült a FOX csatornára, ahol két adást ért meg, aztán majdnem másfél évtizedre eltűnt a képernyőről. 2006-ban azonban a WWE megállapodást kötött az NBC Universal-al és újraélesztették a show-t.

Hát ennyi lett volna a WWE ppv-k felsorolása, azt hittem rövidebb lesz, de nem baj mert élvezet volt írni. Többek között azért, mert nagyon sok új dolgot tudtam meg én is. Igen, nem titkolom, hanem vállalom, hogy nagy részét nem fejből írtam. A legnagyobb segítségemre a Wikipedia volt, mint mindig. Köszönet érte.

By baxxter8

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wwewrestling.blog.hu/api/trackback/id/tr96126399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karesz 2008.04.01. 09:00:18

TRIPLE HHH RULEZ !

10 times champion,örök visszarérő
és ha visszavonul tuti szenátor lesz
mint a legnépszerűbb pankrátorok
általában...

Karesz 2008.04.01. 09:05:37

Ja Ortonékat már nagyon unja mindenki-
jövőre már nem is lesz a legifjabb Orton
semmilyen champion...

Visitor Map
Create your own visitor map!